Is Brussel duur om te wonen?

Wijken en buurten

Brussel is over het algemeen niet duurder dan andere steden. Afhankelijk van wat je wil en waar je dit wil betaal je meer of minder. De belangrijkste factoren die hierin een rol spelen zijn: ligging, huren of kopen, oppervlakte en de staat van de woning. Gemiddelde prijzen voor huren en kopen zijn te vinden op de website van Wonen in Brussel, maar ook via Immoweb.

Brussel telt 19 gemeenten, en nog veel meer wijken en buurten: de Brabantwijk, de Matongewijk, de Europese wijk, de Dansaertwijk … om er maar enkele te noemen.

Elke buurt heeft zijn eigen kenmerken en prijsverschillen.

Welke wijk past bij jou? In welke buurt ligt jouw school? Neem een kijkje op de website van Wonen in Brussel of neem deel aan een woontour (ism Brukselbinnenstebuiten) en verken zelf alle buurten met de bus of de fiets. Voor studenten zijn er speciale studentenwoontours.

Wonen in Brussel

De website www.woneninbrussel.be bevat een massa nuttige informatie over wonen in Brussel. Je vindt er onder andere een woondatabank (de ‘woonbank’) met huur- of koopwoningen en een overzicht van premies en voordelen, kortingen en leningen waarop je een beroep kunt doen. Verder lees je er alles over huren en kopen in Brussel.

Hoe ga ik op zoek naar een betaalbare woning?

Brik

Brik, de servicedesk voor studenten, biedt knappe flats en studio’s aan in het centrum van Brussel, speciaal voor pas afgestudeerden. Als je graag in Brussel wilt komen wonen en alle goede zorgen van Brik erbij wilt, klop je het best meteen bij hen aan in de Zavelput 20, 1000 Brussel. Of je surft naar www.brik.be.Woningaanbod

Huren
De verschillende gemeenten hebben een aanbod van gemeente-eigendommen. Verder verhuurt het OCMW van de stad Brussel ook appartementen.

Kopen
De Citydev Brussels brengt goedkopere koopappartementen of -woningen op de markt. Dankzij de subsidies van het Brussels hoofdstedelijk gewest ligt de verkoopprijs onder de kostprijs. Om een Citydev-woning te kunnen kopen, moet je je wel eerst inschrijven.

Bij het Woningfonds krijg je leningen tegen een goedkoper tarief. Het Woningfonds verkoopt ook zelf woningen.  

Tijdelijke verblijfplaats als leerkracht?

Ook als je als leerkracht op zoek bent naar een tijdelijke verblijfplaats, zijn er mogelijkheden: Internaat De Tuinen in Ganshoren, Don Bosco Internaat in Sint-Pieters-Woluwe en Brik.

Praktische stadsgids

De Stadsmus is een praktische informatiegids over Brussel. Je vindt er alles over wonen, werken, gezondheid, uitgaan, sporten… in Brussel.

Meer informatie:

www.woneninbrussel.be

www.brik.be