Wat valt er in Brussel te beleven?

Het klinkt misschien een tikkeltje pretentieus, maar we kunnen er niet omheen: Brussel is de enige echte grootstad van ons land, niet te vergelijken met gelijk welke andere stad in België. Brussel leeft en beweegt, dag en nacht.

Cultuur- en sportfanaten vinden hier hun gading. Maar ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in een van de vele parken die deze groene stad rijk is. Wie lekker uit eten wil gaan of het nachtleven induikt, kan kiezen uit een van de vele restaurants, uit elke uithoek van de wereld en massa’s cafés.

Het is onmogelijk om het hele Brusselse culturele aanbod hier kort samen te vatten. De onderstaande websites geven wel een goed overzicht.

  • UiTinBrussel.be of Agenda.brussels: uittips en een volledige cultuur- en concertagenda
  • Gratisinbrussel.be: allerlei gratis activiteiten, van rondleidingen tot concerten
  • Arsene50.be:  film-, theater- en concerttickets tegen halve prijs
  • Paspartoe: bons voor korting op culturele activiteiten
  • Cafeplan.be: een plan met de cafés in het centrum van Brussel
  • cultuurcentrumbrussel.be: voor een overzicht van alle activiteiten die plaatsvinden in de Brusselse gemeenschapscentra
  • Bruzz Radio: de Brusselse  stadszender die je op de hoogte houdt over het reilen en zeilen in onze hoofdstad

Als je niet goed weet waar te starten, dan helpen wij je graag op weg. We hebben enkele kant-en-klare routes, perfect afgesteld op de noden van de leerkracht, voor een korte kennismaking met Brussel. Maak een dagje vrij in je drukke schema en kom naar de hoofdstad! We hebben routes voor de cultuurliefhebbende leerkracht die graag de Brusselse musea wil verkennen. Eentje voor de leek, die niet weet dat Bruxelles-Midi Brussel-Zuid betekent en niet Brussel-Centraal en eentje voor de fans van terrasjesweer. Verder hebben we routes specifiek voor de gemeente waarin je werkt. Alle routes laten je op een ontspannen manier kennismaken met Brussel en vormen de perfecte basis. Als je er eentje hebt uitgeprobeerd, kan je vast een beter beeld vormen bij de stad en makkelijker kiezen wat je daarna wil doen. Want terugkomen doe je zeker en vast!

 

De basis

Als je de hoofdstad enkel kent omdat ze vaak in het nieuws komt, dan raden wij deze route aan. Je komt langs de absolute hotspots in Brussel en combineert ze met enkele leuke plaatsen om te komen.   

Basisroute


Terras

Op een zonnige dag is dit de ideale route. Je komt langs de mooiste parken en terrasjes van Brussel, om optimaal te genieten van het goede weer, zonder een platte kroegentocht te doen.

Terrasjesroute


Cultuur

Deze route is een tikje intensiever dan de andere twee, afhankelijk van de keuzes die je maakt. Er staan enkele suggesties in, maar het lijkt ons onmogelijk om ze allemaal op één dag te bezoeken. Laat het in ieder geval een leidraad zijn voor een dag vol ontspanning en cultuur. Cultuurroute

 

Etterbeek

Etterbeek

 

Ukkel

Ukkel 

Evere

Evere

 

Schaarbeek  Schaarbeek

Hoe verrijk ik mijn vrije tijd?

In Brussel kan je op veel plekken cursussen en opleidingen volgen, over de meest uiteenlopende onderwerpen: computer, gezondheid, dans, muziek, taal, natuur, psychologie, filosofie, techniek, voeding … noem maar op. Fotografie, salsa dansen, juwelen maken, Italiaans studeren, websites bouwen, Thais koken? Ben je op zoek naar een cursus of opleiding? Je kan het aanbod online op de website van Cultuurcentrum Brussel raadplegen.

Ook de Brusselse kunstacademies hebben een uitgebreid aanbod aan muziek, dans, woord en beeldende kunsten. Ook op Syntra.be vind je enkele leuke cursussen. 

Waar vind ik de dichtstbijzijnde bibliotheek?

Ook op gebied van lezen ben je in Brussel op je plaats. Het Brussels Netwerk van Openbare Bibliotheken zorgt ervoor dat iedereen gemakkelijk zijn weg kan vinden naar de bibliotheek. Met zijn 21 bibliotheken kan iedereen op wandelafstand naar de bibliotheek gaan en naar hartenlust boeken, dvd's of cd's uitlenen. Dit kan zowel interessant zijn voor je privéleven, maar ook leuk zijn om met je leerlingen of ouders naartoe te gaan.

 

Als je Brussel wil leren kennen op een speelse manier, maar geen tijd hebt om tot hier te komen, hebben wij kaartspelen voor je. De kaarten bevatten locaties voor de leerkracht, waardoor je van op een afstand enkele lokale topspots kan leren (her)kennen!

Trek erop uit met onze basis-, cultuur-, of terrasjesroute. Je kan de kaarten online bestellen via info@lesgeveninbrussel.be.

Waar kan ik naartoe om te sporten?

Brussel is ook een sportstad: je kunt hier een hele waaier aan sporten beoefenen, zowel in groep als individueel. Er is een breed sportaanbod aan een voordelige prijs in het Nederlands. Voor ieder wat wils.  

Raadpleeg hier de lijst van alle sportclubs, sportcursussen en sportinfrastructuur in Brussel.

Ook als je niet bij een sportclub bent, kan je sporten in Brusselse sportzalen, op sportvelden, in stadions of zwembaden. Op sportinbrussel.be vind je een overzicht van de sportinfrastructuur in Brussel. 

Regelmatig vinden er ook grote sportevenementen plaats in Brussel waar iedereen aan kan deelnemen: Brussels Marathon, een rondleiding in het Koning Boudewijnstadion, 20 km door Brussel, Stadskriebels … 

En speciaal voor studenten is er de portaalsite ‘Studentensport Brussel’, met een sportaanbod voor studenten. De studentenvoorzieningen van de onderwijsinstellingen werken samen met Brik en met de VGC-sportdienst zodat studenten tegen een gunstig tarief kunnen sporten in de hele stad.


Meer info over al je vrijetijdsopties?

www.paspartoebrussel.be

www.uitinbrussel.be

www.vgc.be (VGC-sportaanbod)

www.brusselsebibliotheken.be