Hoe verplaats ik me in Brussel?

‘De stad is makkelijk bereikbaar’ - Juf Katrien
‘Alles is hier dichtbij’  - Juf Els

Nergens in België is het mobiliteitsnet zo uitgebreid als in Brussel. Er zijn metro’s, bussen, trams, treinen, fietsen, taxi’s en autodeelstandplaatsen. Deze zijn telkens handig op elkaar afgestemd zodat het overstappen snel en gemakelijk verloopt.

Metro, bus en tram
In Brussel zijn drie vervoersmaatschappijen actief: 

MIVB voor verplaatsingen binnen Brussel; 
De Lijn voor verbindingen tussen Brussel en Vlaanderen;
TEC voor het vervoer tussen Brussel en Wallonië.

Trein
Brussel telt 33 NMBS-treinstations, verspreid over het hele gewest. Zo spoor je op 20 minuten van Evere naar Ukkel of pendel je in 10 minuten van het Noordstation naar het Luxemburgplein in de Europawijk. 

Fiets
Als het aankomt op snelheid en flexibiliteit, is de fiets het ideale vervoermiddel. De fietsverhuurdienst Villo! heeft meer dan 350 stations in de stad, om de 450 meter is er een station. Je vindt er dus altijd één in de buurt. Voor 30 euro per jaar heb je al een Villo-abonnement. Als student kan je bij Br(ik korting aanvragen.

Ook kan je de Bluebikes van de NMBS gebruiken die in de drie grootste stations van Brussel uit te lenen zijn. 

Taxi’s
Met de taxi naar je bestemming? Alleen al in het Brussels hoofdstedelijk gewest zijn er 1.200, waarvan sommige zijn aangepast aan de noden van personen met een beperking. Verder kan je ook Uber gebruiken of Collecto, de MIVB-dienst die je 's nachts voor geen geld terug thuis brengt (in Brussel natuurlijk).

Autodelen
Niet iedereen in de stad bezit een wagen. Toch kan het voorvallen dat je een auto nodig hebt, om wekelijkse grote inkopen te doen bijvoorbeeld. Voor zo’n momenten bestaat er de Brusselse car sharing service, Cambio

Hoe werkt het?
Cambio-leden kunnen gebruikmaken van de Cambio-auto’s die verdeeld zijn over verschillende standplaatsen in Brussel. Die autodeelstandplaatsen zijn gereserveerde parkeerplaatsen, in woonwijken en vaak dicht bij een halte van het openbaar vervoer. Je kiest een auto in functie van je behoeften van het ogenblik - een stadswagen of een handige break - en  zolang je hem nodig hebt: een uur, een dag of een week. Bovendien betaal je, afgezien van een maandelijks abonnement, alleen de huurtermijn en de afgelegde kilometers. Op dit moment zijn er meer dan 700 wagens beschikbaar, verspreid over 314 locaties.

Verkeersinformatie
Als je meer informatie wilt over mobiliteit in Brussel, surf dan naar de site van Mobiel Brussel

Je vindt er een kaart met alle mogelijke manieren om je te verplaatsen in de stad. En je kunt er een ‘realtime mobiliteitskaart’ raadplegen om na te gaan waar er wegenwerken of files zijn.

Meer info :
www.mobielbrussel.irisnet.be

www.villo.be

www.cambio.be

www.mivb.be