Wat maakt lesgeven in Brussel zo bijzonder?

Als leerkracht kan je in Brussel echt het verschil maken’ - Meester Geert‘Het anders zijn maakt het boeiend om hier te werken’ - Juf Françine'Lesgeven buiten Brussel is “gemakkelijker”, maar zeker niet boeiender’ - Juf Elke‘Rond zowat elk thema kan je wel ergens iets in Brussel vinden’ - Juf Nina‘Je moet tot je 60ste of langer gaan werken, kies dan liever voor iets boeiend dat meer inspanning vraagt dan iets saai dat minder inspanning vraagt‘ - Meester Jeroen 

Waarom leerkracht worden in Brussel

> Multiculturaliteit

Met 19 gemeentes en 163 nationaliteiten, kom je achter elke hoek iemand of iets nieuw tegen. We leven allemaal samen in het centrum van Europa. Die rijkheid aan talen en culturen vind je nergens anders. De multiculturaliteit zie je uiteraard ook terug in de klas en kan je perfect gebruiken. Proef eens van elkaars keuken, leer een woordje in elkaars thuistaal, …

> Werkzekerheid

In grote steden zijn er altijd leerkrachten nodig, zeker nu het Nederlandstalig onderwijs in Brussel plaatsen bijbouwt om te garanderen dat iedereen van een plekje verzekerd is. Bovendien zien ouders het Nederlands als een troef, zodat hun kinderen perfect tweetalig afstuderen. Daarom zal het Nederlandstalig onderwijs hier blijven groeien.

> Verrijkend

Veel mensen associëren lesgeven in Brussel met klassen waar anderstaligen vaak de meerderheid vormen en dat in een omgeving van een grote stad die nooit slaapt. Dat is waar.
 Precies daarom is lesgeven in Brussel zo interessant. Want die andere culturen betekenen ook een verrijking voor jezelf en voor je manier van lesgeven.

Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel staat synoniem voor ‘kwaliteit’. 
Als je lesgeeft in Brussel, zijn er tegelijkertijd heel wat uitdagingen en mogelijkheden. Meertaligheid en diversiteit in de klas gaan hand in hand met 
de enorme didactische mogelijkheden die Brussel biedt. Je hebt de keuze uit allerlei musea, parken, … om je lessen gevarieerd te illustreren.
In Brussel organiseer je snel en gemakkelijk uitstappen met je klas.

> Meest gemotiveerde leerkrachten

Leerkrachten in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel kunnen terugvallen op het meest gemotiveerde team en daarom hebben startende leerkrachten hier een streepje voor. Door steun vanuit hun achterban en omdat lesgeven in Brussel net dat tikje anders is, blijft het boeiend en motiverend. Leerkrachten hier zeggen niet dat lesgeven makkelijker is dan in de rest van Vlaanderen, maar wel interessanter.

> Lesgeven in Brussel events & acties

Als leerkracht in Brussel wordt je regelmatig uitgenodigd voor After Work Drinks, een filmavond, een uitwisselbeurs, … Allemaal om je de kans te geven collega’s te ontmoeten en bij te leren over de stad en haar onderwijs. Dit allemaal op een informele wijze, zodat je op je eigen tempo kan kiezen ideeën mee te pikken of gewoon gezellig nieuwe leerkrachten te leren kennen. Check de Facebookpagina om op de hoogte te blijven!

> Altijd iets te doen

Brussel slaapt nooit. Een druilerige maandagvoormiddag of een zonnige zaterdagavond, het maakt niet uit, je kan altijd ergens naartoe. Dat geldt ook voor je ketjes: je kan het zo gek niet bedenken of je kan hen meenemen naar een museum of een moeras, allemaal vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. 

> Alles om de hoek

‘Wij gaan vaak op uitstap, de bus is op 10 minuten in het centrum. We moeten nooit een bus huren, wij reizen gratis.’ - Juf Stephanie

In Brussel ligt alles om de hoek. Op uitstap gaan met je klas wordt zo wel heel gemakkelijk. Alles is dichtbij, je hoeft niet per se een bus in te leggen als je met het openbaar vervoer vlot en snel op je plaats van bestemming geraakt. Omdat alles zo dicht is, komen educatieve partners sneller naar de scholen. Het is ook goedkoper want je met het openbaar vervoer of te voet verplaatsen kost (bijna) niks. 

> Schat aan didactische mogelijkheden

In Brussel bestaat voor elke soort les wel een ander museum. Een uitstap naar het muziekinstrumentenmuseum, een museum helemaal gewijd aan riolen, je kan het zo gek niet bedenken of er is iets rond te doen in Brussel. Op die manier kan je snel je lessen opleuken. Dat moet zelfs helemaal niet duur zijn aangezien musea kortingen aanbieden voor scholieren, jij korting kan krijgen met je lerarenkaart en de Brusselse musea elke eerste zondag van de maand gratis zijn voor het publiek, waardoor jij op voorhand al kan gaan checken of een bezoek met je ketjes de moeite is. Op onze Big City Life kaart voeg je je eigen favoriete plek toe, zodat collega-leerkracht ook inspiratie kunnen opdoen.

Welke ondersteuning krijg ik als leerkracht in Brussel?

‘Je staat hier als leerkracht niet alleen, je wordt echt goed omkaderd’ - Meester Mauritz

‘Kinderen worden hier beter dan ooit opgevolgd’ - Meester Sven

‘Je kind krijgt hier zorg op maat’ - Juf Céline

Pas voor de klas in Brussel

PVDK_bxl

Elk schooljaar starten vele nieuwe leerkrachten in de Nederlandstalige scholen in Brussel. Sommigen onder hen hebben nog maar net het lerarendiploma op zak en kunnen wel wat ondersteuning gebruiken. Anderen hebben al wat watertjes doorzwommen in het onderwijs maar komen pas in Brussel terecht.

Lesgeven in Brussel wil al deze nieuwe leerkrachten welkom heten met het Pas voor de Klas-pakket.

Als directeur kan je hier één of meerdere pakketten aanvragen voor elk van deze topleerkrachten.

De Brusselse versie van het startersboekje ‘Pas voor de Klas’, dat we in samenwerking met Klasse publiceren kan je ook online inkijken. Hierin vinden starters praktische tips, testjes en praktijkverhalen om hen te begeleiden bij het begin van hun lesopdracht in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. 

 

Pedagogisch-didactische ondersteuning

Basisscholen kunnen ondersteuning op school aanvragen voor hun leerkrachten. Het Onderwijscentrum Brussel ondersteunt dan samen gedurende een jaar alle leerkrachten op die bepaalde school, op het gebied van:

- Taalvaardigheid
- Omgaan met diversiteit en differentiatie
- Samenwerken met ouders en samenwerken met andere onderwijspartners.
- Brede School
- ICT 
- Mediawijsheid

Samen met de leerkrachten willen ze de leer- en ontwikkelingsachterstand van leerlingen verkleinen. Ook de directies kunnen op ondersteuning rekenen over hun rol als leider en vernieuwingsbegeleider op school.

 

Financiële ondersteuning

Scholen kunnen ook een beroep doen op verschillende vormen van financiële steun.

Zo geeft de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) subsidies, voor:

- educatieve initiatieven van Brusselse scholen
- een brede opvang basisonderwijs (kinderopvang)
- kleur bekennen (diversiteit, mondiale vorming, wereldburgerschap).
- ouderverenigingen
- uitrusting en materialen
- Brede Scholen
- Energiezorg op school
- ...


Meer informatie over hoe een school subsidies kan aanvragen en wat de voorwaarden zijn, lees je op de website van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Uiteraard subsidieert de Vlaamse overheid nog meer initiatieven en zijn zij niet de enigen die dat doen. Er bestaan verder ook fondsen zoals de Koning Boudewijnstichting en het Federaal Impulsfonds.

 

Ondersteuning voor sportactiviteiten

Ook op sportief vlak biedt de Vlaamse Gemeenschapscommissie
ondersteuning aan scholen: activiteiten, financiële en logistieke ondersteuning, infrastructuur, begeleiding, sportvorming of sportinfo.

Voorbeelden? Het project Naschoolse Sport, de uitleendienst van sportmateriaal, subsidies voor de organisatie van sportprojecten,… Dit zijn maar enkele van de vele initiatieven. 

Vormgeven van beleid en visie over ouder- en buurtbetrokkenheid

 ‘Ouders zijn echt dankbaar’ - Juf Tessa

Betrokkenheid van ouders en buurt is cruciaal voor de onderwijskwaliteit, om de leerkansen en de leerlingenresultaten van alle kinderen te versterken.

Hoe gedraagt een kind zich buiten de school(m)uren? En thuis? Welke mogelijkheden biedt de buurt van de school als leeromgeving? Hoe ouders beter betrekken bij de klas en bij de school? Als zij meer betrokken worden, kunnen ze hun kind ook beter opvolgen en ondersteunen.
De pijlers van ouder- en buurtbetrokkenheid zijn communicatie en samenwerking tussen school en ouders. Het Onderwijscentrum Brussel ondersteunt leerkrachten, schoolteams en directies hier op drie vlakken:

- bij het ontwikkelen van een visie op ouder- en buurtbetrokkenheid;
- bij het uitstippelen van een beleid over ouder- en buurtbetrokkenheid;
- bij het in praktijk brengen van dit beleid.

 

Blijf op de hoogte: nieuwsbrief BrusselDirect

BrusselDirect is het maandelijkse e-zine voor leerkrachten, schoolteams en directies in het Brussels Nederlandstalig onderwijs, met onderwijsnieuws en VGC-activiteiten op het gebied van onderwijs. Schrijf je in en ontvang maandelijks BrusselDirect in je mailbox.