Waar een lerarenopleiding volgen?

In Brussel kan je op verschillende plaatsen de lerarenopleiding instappen, en dit via een standaardtraject, of eentje aangepast aan jouw noden en tempo. Of je nu kiest voltijds te gaan studeren, of je studies te combineren met werk, de Brusselse hoger onderwijsinstellingen hebben voor jou een plan op maat. Ze combineren bovendien ervaring en expertise om je helemaal voor te bereiden en te ondersteunen voor je effectief zelf les gaat geven.

In Brussel kan je bij verschillende instellingen terecht voor de lerarenopleiding. Hieronder een kort overzicht met infodata, zodat je zelf al eens kan testen of de opleiding iets voor jou is.

Odisee

Aan Odisee kan je op campus Brussel, in het hartje van de stad, verschillende 3-jarige bacheloropleidingen volgen. Daarnaast hebben ze een specifieke banaba opleiding.

Overzicht opleidingen:

Kleuteronderwijs / Kleuteronderwijs - afstandsonderwijs

Lager Onderwijs / Lager Onderwijs - afstandsonderwijs / Lager Onderwijs - verkort traject

Secundair Onderwijs / Secundair Onderwijs - afstandsonderwijs / Secundair Onderwijs - één onderwijsvak

Je kan kiezen voor een combinatie van 2 uit 16 aangeboden vakken waarin je later les kan geven.

Banaba Schoolontwikkeling

Binnen deze extra opleiding leer je schoolverandering te leiden van binnenuit. Je leert alles over de nieuwste evoluties binnen onderwijs en kan die binnen de schoolmuren omzetten tot acties.

 

---
EhB

Aan de Erasmushogeschool Brussel kan je 4 verschillende opleidingen volgen: Kleuter-, Lager – en Secundair onderwijs, en Pedagogie van het Jonge Kind. Ze hebben voorlopig hun campus in Jette aan het universitair ziekenhuis maar plannen een verhuis naar het centrum in 2018.

Overzicht opleidingen:

Kleuteronderwijs

Lager Onderwijs

Secundair Onderwijs.

Je kan kiezen voor een combinatie van 2 uit 17 aangeboden vakken waarin je later les kan geven.

Pedagogie Jonge Kind

Deze opleiding leidt studenten op om aan de slag te gaan in de voor-, na- en buitenschoolse opvang van 0-12 jarigen.

 

---
VUB

Aan de Vrije Universiteit Brussel studeer je aan een groene campus in Etterbeek.  Ze bieden een traject van 1 jaar aan, als je al een master in een ander veld hebt behaald.

Overzicht opleidingen:

1 jaar lerarenopleiding (na master):
kan gespreid worden, combineren van masteropleiding en lerarenopleiding is mogelijk. Afhankelijk van de master die je behaalde, kan je bepaalde vakken geven in de 3de graad van het secundair onderwijs.

LIO:
Staat voor Leraar-in-opleding, je geeft dus al les, maar hebt het diploma nog niet. Voor leerkrachten in het secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, buitengewoon secundair onderwijs, basiseducatie of volwassenonderwijs.

 

---
4 CVO

De centra voor volwassenonderwijs willen iedereen de kans geven een diploma te halen. Deze opleidingen staan dus open voor iedereen.

CVO Lethas

Je vindt hen in het centrum van Brussel, op het Rouppeplein 16.

Overzicht opleidingen:

Secundair onderwijs

Hoger Onderwijs

Deeltijds Kunstonderwijs

Islam

Nederlands als tweede taal

CVO COOVI

Je vindt hen in de Emile Grysonlaan 1 in Anderlecht, vlak aan halte Ceria Coovi.

Overzicht opleidingen:

Specifieke lerarenopleiding (ook mogelijk in avondonderwijs)

Specifieke lerarenopleiding (LIO), als je al werkt als leerkracht en diploma moet behalen

Specifieke lerarenopleiding op maat (SLOM), lerarenopleiding volgen op eigen tempo. 

 

---
5 LUCA School of Arts

 LUCA School of Arts biedt een specifieke lerarenopleiding in de Audiovisuele en Beeldende Kunsten en in de Podiumkunsten (Muziek en Drama). Tijdens de opleiding wordt er een antwoord gezocht naar vragen als "Hoe geef je vorm aan kunstonderwijs en kunsteducatie?", "Hoe stimuleer je artistieke mogelijkheden van een doelgroep?"...

Overzicht opleidingen:

Lerarenopleiding Audiovisulee & Beeldende Kunsten

Lerarenopleiding Muziek & Drama
---
6 Specifieke lerarenopleiding KU Leuven (Campus Brussel)

Heb je na je masterdiploma Economie zin om voor de klas te staan? Dan kan je op Campus Brussel, het hart van de stad, een studieprogramma van 60 studiepunten volgen. De opleiding is een mix van theoretische basis en lesgeven in de praktijk.

Kan ik een lerarenopleiding combineren met een job?

Het is op twee manieren mogelijk om een lerarenopleiding te combineren met werken. Enerzijds bestaat er de LIO-formule (Leraar in Opleiding). Deze opleiding is bedoeld voor mensen die al voor de klas staan, maar nog niet over een diploma van leraar beschikken. Zonder het diploma van leraar kan je niet vast benoemd worden, ook kan je niet in een TADD-contract (tijdelijke aanstelling van doorlopende duur) stappen. De LIO-formule maakt het mogelijk je diploma voor leraar te behalen in 2 semesters in plaats van 4. Algemene vakken van de lerarenopleiding volg je als cursist buiten de schooluren. Je maakt de opleiding af via het werkplekleren op de school waar je reeds als leraar werkt.

Informatieve sites:

CVO Coovi - CVO Lethas - Vrije Universiteit Brussel

Anderzijds bieden sommige onderwijsinstellingen flexibele opleidingstrajecten. Dit wil zeggen dat je deeltijds werkt en deeltijds studeert. Ook voor de lerarenopleiding bestaan er zulke flexibele trajecten. Je verwerkt leerstof voor een groot stuk zelfstandig. De contactmomenten met docenten in de opleiding worden tot een minimum beperkt, dit om de combinatie met een job mogelijk te maken.

Informatieve sites:
EhB - Odisee - Vrije Universiteit Brussel

Waarom in Brussel studeren?

Brussel verrast

Brussel is een metropool, het leven in de stad is een smeltkroes van culturen
en generaties. Je kunt Brussel niet in één beeld vatten en net dat maakt het
zo boeiend. Elke wijk is anders, elke plek verrast: de gezellige Dansaertwijk,
het zuiderse Voorplein in Sint-Gillis, de vele groene plekken in Jette,
het internationale Luxemburgplein in de Europawijk, de volkse Marollen
of het hippe Flageyplein in Elsene …

 

Brik

We vergeten het vaak, maar Brussel is een studentenstad bij uitstek.
En ze draagt haar studenten een warm hart toe. Zo is er Brik: een servicedesk waar studenten terechtkunnen met al hun vragen, tips, ideeën, problemen...
Brik zorgt ervoor dat elke student zich 200% thuis voelt en optimaal kan genieten van wat de stad te bieden heeft. 

Brik biedt onder andere huisvesting voor studenten: ze kunnen bij Brik een kot huren, een ‘goed’ kot dat van Brik een kwaliteitslabel heeft gekregen. Daarnaast heeft Brik ook een technische ploeg en een schoonmaakploeg, die er mee voor zorgen dat de koten onderhouden worden.
Verder organiseert Brik projecten voor studenten zoals Brussel Brost, woontours voor studenten (in samenwerking met ‘Wonen in Brussel’), Study Spaces, fietstours…

 

Kwaliteitsonderwijs

Het Brussels Nederlandstalig hoger onderwijs heeft dezelfde kwaliteitsstandaarden als het hoger onderwijs in Vlaanderen. Maar het biedt ook meer dan dat. Sommige opleidingen bieden een traject met extra aandacht voor studievaardigheden. Er bestaat ondersteuning voor studenten wiens academisch Nederlands nog niet op punt staat. En soms hebben studenten zelfs de mogelijkheid om een Nederlandstalig én een Franstalig diploma te behalen …

Brussel telt maar liefst 130 basisscholen en 40 secundaire scholen, op een relatief kleine oppervlakte. Een stageplaats vinden in de buurt van je campus of woonplaats vormt dus geen enkel probleem.

 

Meer info :
www.brik.be