Waar een lerarenopleiding volgen?

In Brussel kan je op verschillende plaatsen de lerarenopleiding instappen, en dit via een standaardtraject, of eentje aangepast aan jouw noden en tempo. Of je nu kiest voltijds te gaan studeren, of je studies te combineren met werk, de Brusselse hoger onderwijsinstellingen hebben voor jou een plan op maat. Ze combineren bovendien ervaring en expertise om je helemaal voor te bereiden en te ondersteunen voor je effectief zelf les gaat geven.

In Brussel kan je bij verschillende instellingen terecht voor de lerarenopleiding. Hieronder een kort overzicht met infodata, zodat je zelf al eens kan testen of de opleiding iets voor jou is.

Odisee

Aan Odisee kan je op campus Brussel verschillende 3-jarige bacheloropleidingen volgen. Daarnaast hebben ze een graduaatsopleiding secundair onderwijs, een specifieke banaba opleiding en een postgraduaat Onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers.

Overzicht opleidingen:

Bachelor Kleuteronderwijs / afstandsonderwijs

Bachelor Lager onderwijs / afstandsonderwijs

Bachelor Lager onderwijs - verkort traject via werkplekleren

Bachelor Secundair onderwijs / afstandsonderwijs

Bachelor Secundair onderwijs - verkort traject

Bachelor Secundair onderwijs - één onderwijsvak

Educatieve graduaatsopleiding voor Secundair onderwijs

Postgraduaat Leescoach

Postgraduaat Leraar Nederlands voor anderstaligen

Banaba Schoolontwikkeling

Binnen deze extra opleiding leer je schoolverandering te leiden van binnenuit. Je leert alles over de nieuwste evoluties binnen onderwijs en kan die binnen de schoolmuren omzetten tot acties.

---
EhB

Aan de Erasmushogeschool Brussel kan je 4 verschillende opleidingen volgen: Kleuter-, Lager – en Secundair onderwijs, en Pedagogie van het Jonge Kind.

Overzicht opleidingen:

Bachelor Pedagogie van het jonge kind 

Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs 

Educatieve Bachelor Lager Onderwijs

Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs

Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs

Educatieve Graduaatsopleiding Secundair Onderwijs

Voor een aantal opleidingen zijn verkorte of flexibele trajecten mogelijk onder een aantal voorwaarden.

---
VUB

Aan de Vrije Universiteit Brussel kan je een Educatieve Master volgen op verschillende manieren: 

Je start in je bachelor: educatief pakket (15 ECTS) voor studenten die alvast willen kennis maken met het leraarschap tijdens hun reguliere bacheloropleiding via keuzevakken.

Educatieve masters: voor studenten die hun bachelor op zak hebben en les willen geven in de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs. Je kunt een educatieve master volgen voor:

Economie (90 ECTS)

Gedragswetenschappen (120 ECTS)

Lichamelijke Opvoeding (120 ECTS)

Maatschappijwetenschappen (90 ECTS)

Gezondheidswetenschapepn (120 ECTS)

Cultuurwetenschappen (120 ECTS)

Talen (120 ECTS)

Wetenschappen en Technologie (120 ECTS)

Studenten die hun master al op zak hebben, kunnen kiezen voor de Verkorte educatieve master.

Als je een masterdiploma hebt en tewerkgesteld bent in het onderwijs kan je de verkorte educatieve master (60 ECTS) in een apart traject volgen, namelijk het Leraar-In-Opleiding (LIO) traject. Een Leraar-In-Opleiding is een actief personeelslid van een school in het secundair onderwijs, het deeltijds kunstonderwijs, het buitengewoon secundair onderwijs of het volwassenenonderwijs.

 

---
LUCA School of Arts

 Bij LUCA School of Arts kun je verschillende educatieve masteropleidingen en een verkorte educatieve bachelor volgen:

Educatieve master audiovisuele en beeldende kunsten

Educatieve master Muziek en Podiumkunsten

Verkorte educatieve master audiovisuele en beeldende kunsten

Verkorte educatieve master muziek en podiumkunsten

Verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs

 

---
KU Leuven (Campus Brussel)

Bij KU Leuven, Campus Brussel, kun je terecht voor een educatieve master in de economie.

Kan ik een lerarenopleiding combineren met een job?

Het is op twee manieren mogelijk om een lerarenopleiding te combineren met werken. Enerzijds bestaat er de LIO-formule (Leraar in Opleiding). Deze opleiding is bedoeld voor mensen die al voor de klas staan, maar nog niet over een diploma van leraar beschikken. Zonder het diploma van leraar kan je niet vast benoemd worden, ook kan je niet in een TADD-contract (tijdelijke aanstelling van doorlopende duur) stappen. De LIO-formule maakt het mogelijk je diploma voor leraar te behalen in 2 semesters in plaats van 4. Algemene vakken van de lerarenopleiding volg je als cursist buiten de schooluren. Je maakt de opleiding af via het werkplekleren op de school waar je reeds als leraar werkt.

Informatieve sites:

CVO Coovi - CVO Lethas - Vrije Universiteit Brussel

Anderzijds bieden sommige onderwijsinstellingen flexibele opleidingstrajecten. Dit wil zeggen dat je deeltijds werkt en deeltijds studeert. Ook voor de lerarenopleiding bestaan er zulke flexibele trajecten. Je verwerkt leerstof voor een groot stuk zelfstandig. De contactmomenten met docenten in de opleiding worden tot een minimum beperkt, dit om de combinatie met een job mogelijk te maken.

Informatieve sites:
EhB - Odisee - Vrije Universiteit Brussel

Waarom in Brussel studeren?

Brussel verrast

Brussel is een metropool, het leven in de stad is een smeltkroes van culturen
en generaties. Je kunt Brussel niet in één beeld vatten en net dat maakt het
zo boeiend. Elke wijk is anders, elke plek verrast: de gezellige Dansaertwijk,
het zuiderse Voorplein in Sint-Gillis, de vele groene plekken in Jette,
het internationale Luxemburgplein in de Europawijk, de volkse Marollen
of het hippe Flageyplein in Elsene …

 

Brik

We vergeten het vaak, maar Brussel is een studentenstad bij uitstek.
En ze draagt haar studenten een warm hart toe. Zo is er Brik: een servicedesk waar studenten terechtkunnen met al hun vragen, tips, ideeën, problemen...
Brik zorgt ervoor dat elke student zich 200% thuis voelt en optimaal kan genieten van wat de stad te bieden heeft. 

Brik biedt onder andere huisvesting voor studenten: ze kunnen bij Brik een kot huren, een ‘goed’ kot dat van Brik een kwaliteitslabel heeft gekregen. Daarnaast heeft Brik ook een technische ploeg en een schoonmaakploeg, die er mee voor zorgen dat de koten onderhouden worden.
Verder organiseert Brik projecten voor studenten zoals Brussel Brost, woontours voor studenten (in samenwerking met ‘Wonen in Brussel’), Study Spaces, fietstours…

 

Kwaliteitsonderwijs

Het Brussels Nederlandstalig hoger onderwijs heeft dezelfde kwaliteitsstandaarden als het hoger onderwijs in Vlaanderen. Maar het biedt ook meer dan dat. Sommige opleidingen bieden een traject met extra aandacht voor studievaardigheden. Er bestaat ondersteuning voor studenten wiens academisch Nederlands nog niet op punt staat. En soms hebben studenten zelfs de mogelijkheid om een Nederlandstalig én een Franstalig diploma te behalen …

Brussel telt maar liefst 130 basisscholen en 40 secundaire scholen, op een relatief kleine oppervlakte. Een stageplaats vinden in de buurt van je campus of woonplaats vormt dus geen enkel probleem.

 

Meer info :
www.brik.be