
Weg met de fluostift?
Gepost op 18 januari 2013.
Lappen tekst markeren met fluostift helpt leerlingen niet bij het studeren. Dat zegt Amerikaans onderzoek. Ook samenvattingen maken en op korte tijd herhaaldelijk de leerstof lezen kosten je kind veel energie voor weinig resultaat. Zelfoverhoring en op tijd beginnen werken wél. Welke methode werkt voor jouw kind het beste?
Studiemethodes die heel veel leerlingen gebruiken, blijken nauwelijks efficiënt, zo blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie van de Kent State University in Ohio. Opmerkelijk: belangrijke zinnen in een tekst met fluostift markeren of onderstrepen zorgt niet voor een beter begrip van de leerstof, maar vestigt de aandacht enkel op individuele feiten. Daardoor begrijpen studenten de grote verbanden minder goed.
Maar ook samenvattingen maken en de leerstof op korte tijd het herhaaldelijk lezen zou weinig helpen. Zelfoverhoring, bijvoorbeeld door oefenvragen te maken, werkt dan weer wél. En ook bloksessies spreiden over langere tijd is een goede leermethode. Op tijd beginnen is dus de boodschap.
“Alles staat of valt natuurlijk met de motivatie van de student”, benadrukken de onderzoekers. Kathleen Devos van Teleblok, dat studenten bijstaat in de examenperiode, vindt fluostiften niet meteen uit den boze. “Markeer wel enkel de echte hoofdzaken en maak zeker geen kleurboek van je cursus”, waarschuwt ze in Het Laatste Nieuws (15/1). ”Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat elke leerling voor zichzelf nagaat wat de beste manier is om structuur aan te brengen in de leerstof. Bovendien vraagt niet elk vak om dezelfde leerstijl.”
Hoe leert jouw kind? Doe de test.
Je zoekt een stappenplan dat je kind zelfstandig leert leren, dat hem structuur biedt? Druk het af en hang ze boven de studietafel
Bron : Klasse.be