
Vier maanden ouderschapsverlof vanaf september
Gepost op 15 augustus 2012.
het eerdere Koninklijk Besluit dat de vierde maand ouderschapsverlof invoert voor het overheidspersoneel, heeft vandaag de Vlaamse Regering haar OK gegeven op vier maanden ouderschapsverlof voor personeelsleden uit het onderwijs, de centra voor leerlingenbegeleiding en de hogescholen. De nieuwe regel gaat in vanaf 1 september 2012.
Een Europese richtlijn legde de EU-lidstaten op het ouderschapsverlof op te trekken van drie naar vier maanden. Zo krijgen personeelsleden de mogelijkheid om hun werk en hun privé-leven in drukke periodes beter met elkaar te verzoenen. Omdat het onderwijspersoneel onder de bevoegdheid van Vlaams minister Onderwijs Pascal Smet valt, dient de Vlaamse Regering ook de eigen regelgeving voor het onderwijspersoneel aan te passen. Ouders - zowel mama's als papa's – kunnen tot hun kind 12 jaar wordt, vier maanden verlof opnemen. De RVA betaalt ook voor de vierde maand een tegemoetkoming uit voor kinderen die geboren zijn na 8 maart 2012. Ouders kunnen ervoor kiezen het ouderschapsverlof voltijds op te nemen, maar het is ook mogelijk om 8 maanden halftijdse loopbaanonderbreking te nemen of de arbeidsprestaties te verminderen met 1/5 gedurende 20 maanden. Personeelsleden die al eerder ouderschapsverlof hebben genomen, krijgen nu de kans om nog bijkomend 1 maand voltijds, 2 maanden halftijds of 5 maanden 1/5 loopbaanonderbreking te nemen. Naast de vierde maand ouderschapsverlof besliste de Vlaamse Regering vandaag ook over een aantal andere veranderingen in de regelgeving over de loopbaanonderbreking in het onderwijs. Deze aanpassingen liggen eveneens in lijn van de nieuwe regelgeving voor overheidspersoneel:
- de maximumduur van 72 maanden loopbaanonderbreking wordt verminderd tot 60 maanden. Loopbaanonderbrekingen voor ouderschapsverlof, voor medische bijstand en voor palliatieve zorgen worden hiervoor niet meegerekend.
- waar er vroeger een verlof voor vermindering van de arbeidsprestaties tot aan de pensioengerechtigde leeftijd vanaf de leeftijd van 50 jaar kon, wordt die leeftijd nu opgetrokken naar 55 jaar. Er zijn wel overgangsmaatregelen en er is een blijvende uitzondering voor wie een beroepsloopbaan heeft van ten minste 28 jaar.
Bron :http://www.ond.vlaanderen.be/nieuws/2012/0720-ouderschapsverlof.htm